SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA

SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG

KAU YANG TERISTIMEWA
( KANAK-KANAK PENDIDIKAN KHAS)

Friday, 9 December 2011

Isu-isu kanak-kanak khas

Mengapa Ianya Penting Untuk Belajar Mengenai Kanak-Kanak Istimewa? Kebanyakan maklumat mengenai kanak-kanak kurang upaya dan kanak-kanak genius diperolehi daripada program televisyen yang tidak berkualiti atau daripada filem ataupun daripada mereka yang tidak sensitif terhadap keperluan kanak-kanak ini. Maklumat ini seringkali tidak tepat dan boleh mendorong orang ramai mempunyai tanggapan yang salah mengenai mereka. Tanggapan-tanggapan seperti ini boleh merosakkan perhubungan di antara kanak-kanak istimewa ini dengan penjaga yang baru dan tidak berpengalaman.

Adalah penting bagi kita mengetahui perkara sebenar mengenai kanak-kanak istimewa supaya satu perhubungan yang erat yang berasaskan sikap ambil berat dan penerimaan di antara anda dan kanak-kanak istimewa ini dapat dipupuk. Larry, Susie, Paul, Mary, Mark dan Tina akan memberitahu anda mengenai beberapa tanggapan yang biasa dan akan memberi anda fakta sebenar bagaimana sebenarnya hidup sebagai seorang yang kurang upaya atau seorang genius.

1. Tanggapan: Kecacatan boleh berjangkit. Anda boleh dijangkiti kecacatan mereka sepertimana jangkitan demam selsema.
Fakta: Kanak-kanak yang kurang upaya dari segi pembelajaran, deria, fizikal atau mental, adalah dilahirkan dengan kecacatan ini ataupun menghidap penyakit yang menyebabkan kecacatan ini. Mereka juga mungkin menjadi kurang upaya akibat kemalangan. Orang ramai mungkin berasa tidak selesa berada berdekatan dengan kanak-kanak kurang upaya kerana mereka biasanya kelihatan atau kedengaran berbeza. Mereka kadang kala menggunakan alat-alat khas dan bahagian badan yang lain dengan cara yang sama sekali berlainan. Ada beberapa peringkat dalam pembesaran dan perkembangan mereka yang berlainan daripada kanak-kanak sebaya mereka. Walau bagaimanapun, kecacatan mereka tidak berjangkit.
Paul ialah seorang kanak-kanak kurang upaya yang dilahirkan dengan penyakit yang dipanggil muscular dystrophy atau distrofi otot. Paul menggunakan kerusi roda kerana penyakit ini telah melemahkan otot kakinya. Paul ialah seorang pelajar yang pintar. Semua orang di sekolahnya faham dengan keperluan pelajar kurang upaya seperti Paul, dan pihak sekolah telah memasang landas, lif dan tandas khas di bangunan sekolah. Walaupun dia memerlukan bantuan untuk melakukan sesuatu, Paul boleh melihat, mendengar dan bercakap seperti orang lain. Dia juga mempunyai ramai kawan. Paul pergi dan balik dari sekolah menaiki bas dengan kawan-kawannya. Dia boleh melakukannya kerana bas tersebut dilengkapkan dengan landas khas yang membolehkan dia menaiki bas dengan kerusi rodanya.

2. Tanggapan: Hidup sebagai seorang genius sungguh mudah sekali!

Fakta:
Hidup sebagai kanak-kanak genius seringkali lebih sukar kerana semua orang fikir mereka mempunyai segala-galanya! Guru-guru, ibu bapa, kawan-kawan dan mereka yang lain mempunyai harapan yang terlalu tinggi terhadap kanak-kanak pintar ini. Kadang kala pelajar-pelajar lain dan rakan-rakan (malah adik-beradik yang lain) cemburu dengan kepintaran atau keupayaan yang ditunjukkan oleh mereka dan lantas tidak mengendahkan kanak-kanak tersebut atau memperlakukan mereka secara tidak adil.
Kanak-kanak genius seringkali dianggap berbeza kerana mereka lebih bijak, tahu menggunakan perkataan-perkataan besar, dan meluangkan lebih masa dan tenaga untuk sesuatu projek berbanding kanak-kanak lain. Mereka juga kelihatan lebih tua daripada kanak-kanak sebaya. Kebijakan dan anggapan bahawa mereka ini berbeza menyebabkan kanak-kanak genius ini sukar mencari kawan. Apabila mereka tidak mempunyai kawan, sesetengah daripada mereka mula membenci diri sendiri dan hilang keyakinan diri. Dengan itu, perkembangan emosi dan sosial mereka akan tergugat.

Mark ialah seorang kanak-kanak genius. Dia bernasib baik kerana pihak sekolahnya menyediakan program khas bagi kanak-kanak pintar dan berbakat. Program ini menggalakkannya untuk membuat eksperimen di dalam menyelesaikan masalah, membolehkannya belajar subjek-subjek tertentu dengan lebih mendalam, dan memberikannya banyak masa untuk berfikir dan mengembangkan daya kreativitinya.

Walaupun dia seorang yang pintar, Mark juga seperti kanak-kanak lain. Dia suka bermain dengan kawan-kawannya dan berkelahi dengan abang dan adiknya. Suatu hari, dia mengusik adik perempuannya, dan adiknya itu berkata, “Abang seorang yang bijak, tapi mengapa abang suka mengusik saya?” Mark merasa sedih kerana dia merasakan bahawa apa yang dikatakan oleh adiknya adalah benar. Walau bagaimanapun, ibu Mark mengingatkannya bahawa walaupun dia seorang yang pintar, dia masih lagi seorang kanak-kanak. “Kanak-kanak sebaya kamu memang suka mengusik adik mereka. Ini adalah perkara biasa,” kata ibunya sambil tersenyum. Ini membuatkan Mark berasa senang hati.

3. Tanggapan: Kanak-kanak yang kurang upaya dari segi pembelajaran tidak sebijak kanak-kanak lain.

Fakta:
Kanak-kanak yang kurang upaya belajar mempunyai tahap kepandaian yang sederhana atau lebih. Ada di antara kanak-kanak ini yang sebenarnya genius, tetapi ketidakupayaan mereka untuk belajar menyebabkan kebijakan mereka tidak menonjol.

Kanak-kanak seperti ini mempunyai pendengaran dan penglihatan yang normal dan mereka datang dari keluarga yang sama seperti kita juga. Mereka mempunyai masalah untuk belajar kerana mereka menerima, memproses dan memberikan respon terhadap maklumat dengan cara yang berlainan. Dalam erti kata lain, kanak-kanak ini mempunyai masalah di mana mesej yang dihantar ke otak menjadi bercelaru. Kanak-kanak ini sukar belajar membaca, mengeja, menulis, mengingati fakta dan menyelesaikan masalah matematik. Mereka juga sukar menumpukan perhatian, mudah putus asa, dan keliru dengan butir-butir terperinci. Mereka biasanya faham apa yang diajar, tetapi tidak faham bagaimana ianya diajar.
Larry ialah seorang kanak-kanak kurang upaya yang mempunyai masalah membaca dan mengeja kerana dia mengeja secara terbalik dan oleh itu dia menulis dan menyebut perkataan juga secara terbalik. Kadang-kadang dia menulis “p” walaupun apa yang dimaksudkan ialah “g” atau menulis “was” sedangkan apa yang dimaksudkannya ialah “saw”. Dia juga menyebut “please up hurry” atau membaca “nuclear” sedangkan perkataan yang tertulis ialah “unclear”.
Ketidakupayaan ini menyukarkan Larry untuk mendapat gred yang baik di sekolah. Walaupun dia seorang kanak-kanak yang pintar, dia sering berasa putus asa dengan kesukarannya belajar dan merasakan dirinya bodoh. Malah, salah seorang gurunya memanggilnya pemalas. Ini menyebabkan Larry berasa sedih kerana dia tahu bahawa dia telah mencuba dengan sedaya upaya. Ibu bapa dan guru Larry yang baru tahu mengenai ketidakupayaan ini, dan mereka telah bekerjasama dan mencipta cara yang lebih baik bagi Larry untuk menyelesaikan tugasan sekolahnya. Contohnya, kesukarannya membaca, menulis dan mengeja dapat dikurangkan dengan merekodkan tugasannya dalam bentuk pita rakaman.
Dia berlatih membaca, menulis dan mengeja dengan seorang tutor mengikut masa dan keupayaannya sendiri supaya tidak mengganggu kerja sekolahnya. Larry dan guru-gurunya dapati bahawa dia sukar menumpukan perhatian apabila orang lain di sekelilingnya sedang bercakap. Oleh kerana dia mudah terganggu, dia membuat kerja rumah di sebuah bilik yang sunyi dan tidak bertingkap di rumahnya, atau di bilik kecil yang sunyi di perpustakaan sekolah. Cara pembelajaran seperti ini telah membantu menaikkan prestasi Larry di sekolah dan membuatkan dia lebih yakin dan gembira.
4. Tanggapan: Kesemua mereka yang cacat mental tidak berupaya untuk menjaga diri mereka sendiri dan harus dihantar ke sekolah atau institusi khas.

Fakta:
Kecacatan mental bermakna mereka ini lambat belajar. Ramai di antara orang yang cacat mental boleh belajar menguruskan keperluan asas mereka. Oleh itu, mereka boleh tinggal di rumah, malah boleh tinggal bersendirian apabila mereka dewasa.
Mary ialah seorang kanak-kanak yang cacat mental. Dia bersekolah di sekolah awam, sama seperti abang dan kakaknya. Dia mengambil bahagian dalam aktiviti pembelajaran di kelas, tetapi dia juga menghadiri kelas yang direka khas untuk membantunya menumpukan perhatian dalam beberapa aspek dalam pembelajaran yang sukar diikutinya. Dalam kelas ini, dia belajar menguruskan diri, membaca tanda dan perkataan-perkataan yang ringkas, dan menulis nota dan surat ringkas.
Menghadiri kedua-dua kelas biasa dan kelas khas dipanggil “main-streaming”. Mary juga mengambil bahagian dalam program Olimpik khas. Dia merupakan salah seorang pelari dalam kumpulan lari berganti-ganti.

5. Tanggapan: Kanak-kanak genius sentiasa mendapat gred yang baik dan sentiasa bermotivasi untuk melakukan yang lebih baik.
Fakta: Kanak-kanak genius lebih mudah berasa bosan dan tidak gembira di sekolah. Oleh kerana kurangnya cabaran, mereka mencari cara tersendiri untuk menjadikan sekolah lebih menarik. Contohnya, jika guru memberi mereka empat pilihan dalam ujian, mereka akan membuat pilihan kelima. Tetapi, pilihan yang kelima itu tentu dikira salah kerana itu bukanlah pilihan yang diberi pada asalnya. Kanak-kanak yang berbakat dalam bidang seni mungkin tidak mendapat markah yang tinggi dalam subjek lain, tetapi cemerlang dalam seni atau muzik. Mereka mungkin mencipta lagu berdasarkan tugasan yang diberi di kelas sejarah atau membuat lukisan yang cantik mengenai cerita yang mereka dengar di kelas Bahasa Inggeris. Mereka biasanya didenda kerana kreativiti ini kerana mereka tidak menurut arahan dalam tugasan yang diberi.
Tina ialah seorang kanak-kanak yang berbakat dalam bidang seni. Dia boleh menulis puisi dan menggubahnya menjadi sebuah lagu. Dia juga boleh bermain piano dan biola lebih baik daripada guru muziknya di sekolah. Sejak akhir-akhir ini, Tina menunjukkan minat dalam bidang seni. Minggu lepas, ibunya menyuruh dia membawa sampah ke luar, sebaliknya dia mengambil semula kebanyakan sampah ke biliknya supaya dia boleh mencipta sesuatu daripadanya. Arca yang dibuat daripada sampah itu telah menerima anugerah dalam pameran seni di sekolahnya. Tina mempunyai minda yang aktif dan dia sangat berbakat. Walau bagaimanapun, dia mendapati sekolah adalah membosankan dan mengelirukan, dan dia hanya memperolehi gred C di setiap kelasnya. Ketiadaan motivasi ini adalah disebabkan oleh bakat semulajadinya. Dia melihat kehidupan ini dari sudut yang berbeza daripada orang lain.
6. Tanggapan: Kanak-kanak istimewa yang pekak atau sukar mendengar juga tidak sepandai kanak-kanak biasa.

Fakta:
Kanak-kanak yang kurang upaya dari segi deria (hilang deria dengar atau lihat) biasanya mempunyai kepandaian yang sederhana atau lebih. Mereka yang pekak, atau hilang deria dengar, tidak dapat mendengar bunyi sejelas yang kita dengar. Ini menyebabkan mereka sukar menyebut perkataan dengan jelas. Kanak-kanak yang pekak mungkin kedengaran berbeza apabila mereka bercakap. Mereka mungkin menggunakan jari, tangan, lengan dan muka untuk berkomunikasi. Ini dipanggil bahasa isyarat.
Susie ialah seorang kanak-kanak istimewa yang cacat pendengaran. Dia menggunakan alat-alat khas untuk membantunya mendengar. Salah satu daripada alat ini ialah alat bantuan pendengaran. Alat ini membolehkan dia mendengar perkataan hampir sepertimana kita mendengarnya. Ini membantu dia memperbaiki percakapannya. Susie seorang yang bijak kerana dia menggunakan alat-alat khas yang direka untuk membantu kanak-kanak cacat pendengaran. Salah satu daripadanya ialah TDD. TDD ialah sejenis mesin yang disambungkan dengan telefon dan boleh mencetak perbualan. Susie menggunakan alat ini untuk berbual dengan neneknya.
Dicetak semula dengan kebenaran daripada National Network for Child Care - NNCC. Lagoni, L. S., Martin, D. H., Maslin-Cole, C., Cook, A., MacIsaac, K., Parrill, G., Bigner, J., Coker, E., & Sheie, S. (1989). Good times with special children. In *Good times with child care* (pp. 58-81). Fort Collins, CO: Colorado State University Cooperative Extension.

No comments:

Post a Comment